Tarım Sigortası

2008 yılında yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformu farklı kesimler açısından sosyal güvenliğin basitleştirilmesi ve karmaşık statülerin ortadan kaldırılmasını hedeflemiştir. Buna göre geçmiş dönemde olan SSK, Bağ-Kur, tarım SSK, tarım Bağ-Kur, Emekli Sandığı, kurum sandıkları gibi birçok sigortalılık statüsü ortadan kaldırılmış, tüm sigortalılar 4/1-(a), 4/1-(b) ve 4/1-(c) şeklinde üç statüye indirgenmiştir.

Çok geniş bir ifade ile söyleyecek olursak 4/1-(a) hizmet akdi ile çalışanları, 4/1-(b) esnafları, 4/1-(c) ise kamu görevlilerini kapsar.
Öte yandan reform öncesinde çalışmaya başlamış olan sigortalılar açısından korunmuş haklar devam etmektedir.

01.05.2008 öncesinde işe girişi bulunan sigortalılar yönünden önceki sosyal güvenlik kanunlarının hükümleri uygulanmaya devam edilmektedir.

Bu yazımızda reform öncesindeki sigortalılık statülerinden “Tarım SSK” statüsünün emeklilik şartlarına değineceğiz.

Tarım SSK Nedir, Nasıl Emekli Olur?

Tarım SSK 2925 sayılı Kanun gereğince uygulanan bir sosyal güvenlik statüsüdür. Bu sigorta türüne hizmet akdi ile bir işverenin yanında çalışan tarım sektörü işçileri tabidir.
Tarımda çalışan söz konusu bu işçilerin sigortalılık başlangıçlarına göre emeklilik tarihleri değişmektedir.

Tarım SSK’lılar 1999 yılında yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformu ile yaş şartına tabi olmuştur.

Bu sigortalılar 08.09.1999 günü itibari ile 13 yıl ve daha fazla prim ödemiş bulunmaları şartı ile yaşlılık aylığından yararlanabilmiştir.

Başka bir deyişle Tarım sigortasında yaş şartı ilk kez 09.09.1986 tarihinde yürürlüğe girmiş olup 08.09.1986 ve öncesinde işe girişi olan Tarım SSK’lılar yaş şartına tabi olmadan 3600 gün prim günü ve 15 yıl sigortalılık süresi şartlarını tamamlamaları halinde emekli olabilmektedirler.